CDI Konsultanci Budowlani oraz Focus Hotels zapraszają na Bydgoski Festiwal Prapremier
Bydgoski Festiwal Prapremier wpisał się na stałe w kalendarium wydarzeń kulturalnych regionu. Przedsięwzięcie organizowane od nieprzerwanie 20 lat przyjmujące międzynarodowy charakter o wysokiej randze. Teatr Polski im. Hieronima Konieczki – organizator Festiwalu zaprosił do realizacji tego projektu wiele instytucji i przedsiębiorstw prywatnych. Jest nam niezmiernie miło poinformować, że spółki CDI Konsultanci Budowlani i Focus Hotels, należące do Grupy Kapitałowej IMMOBILE S.A., wsparły tak ważną dla naszego miasta i rozpoznawalną na całym świecie inicjatywę kulturalną.
2021-09-28, 14:41

źródło: https://festiwalprapremier.pl

Głównym punktem Festiwalu Prapremier 2021 będzie powołana w tym roku po raz pierwszy – Aurora - Nagroda Dramaturgiczna Miasta Bydgoszczy – przyznawana za wybitny dramat współczesny. Pięcioosobowa Kapituła w składzie: Swiatłana Aleksijewicz (pisarka białoruska, Laureatka Nagrody Nobla), Davit Gabunia (pisarz i dramatopisarz gruziński), Julia Holewinska (dramatopisarka polska, wicedyrektorka Teatru Polskiego w Bydgoszczy), Marius Ivaskevicius (dramatopisarz litewski), Agnieszka Lubomira Piotrowska (tłumaczka dramatów z języka rosyjskiego, członkini Zarządu sekcji C Stowarzyszenia Autorów ZAiKS) wybierze zwycięski tekst spośród 288 dramatów nadesłanych z 16 krajów.  Laureata poznamy 23 października 2021.

Wśród zaproszonych spektakli będą prezentowane najgorętsze tytuły sezonu artystycznego, między innymi: „Autobiografia na wszelki wypadek”(reż. Michał Buszewicz, Teatr Łaźnia Nowa w Krakowie), „Cud mniemany, czyli Krakowiacy i Górale" (reż. Cezary Tomaszewski, Teatr im. Julisza Słowackiego
 Krakowie),  spektakl Niezależnej Grupy Teatralnej Kupałowcy (były zespół Teatru Narodowego
 im. Janki Kupały w Mińsku poddany represjom po wyborach na Białorusi w sierpniu 2020)
 i dwanaście innych wydarzeń.

Wszystkich teatromanów zapraszamy na rozpoczynający się 1 października Bydgoski Festiwal Prapremier.