PJP Makrum: po rekordowym roku stawia na rozwój poprzez akwizycje
Grupa Przemysłowa PJP MAKRUM S.A., notowana na warszawskiej GPW od 1999 roku, działająca w segmentach produkcji przemysłowej oraz budownictwa przemysłowego, opublikowała wyniki za I kwartał 2023 roku.
2023-05-23, 07:00

Przychody netto ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów w okresie od 1 stycznia do 31 marca 2023 roku wyniosły w PJP Makrum 88 835 tys. PLN i były niższe o 17 736 tys. PLN w stosunku do przychodów osiągniętych w analogicznym okresie 2022 roku. Na tle I kwartału 2022 roku, segment budownictwa przemysłowego odnotował spadek o 30 048 tys. PLN, tj. o 56,1%.

Segment produkcji przemysłowej odnotował zaś wzrost o 12 313 tys. PLN, tj. o 23,22%. W ramach poszczególnych linii produktowych w tym segmencie, najlepszą dynamiką wzrostu sprzedaży cieszyły się systemy parkingowe Modulo, które odnotowały wzrost o 1 701 tys. PLN, tj. o 44,3% rok do roku; a także systemy magazynowe Promlift, których przychody wzrosły o 1 119 tys. PLN, tj. o 42,1% rok do roku. Sprzedaż systemów przeładunkowych Promstahl wzrosła o 9 627 tys. PLN (+21,8%). Spadek odnotowały przychody generowane przez maszyny Makrum. Przychody z ich sprzedaży spadły o 134 tys. PLN, tj. o 5,9% rok do roku.

W ujętym przez sprawozdanie okresie I kwartału, do Grupy Przemysłowej dołączył nowy podmiot - QDS24 Sp. z o.o., spółka specjalizująca się w produkcji wielkogabarytowych konstrukcji drzwi podnoszono-przesuwnych HS, wykonywanych z profili zarówno aluminiowych jak i PCW (okna przesuwne).

Transakcja ta pozwala Grupie PJP Makrum na wprowadzenie nowych produktów do oferty i rozwój produktów uzupełniających ofertę QDS24, do tej pory nie wytwarzanych przez naszą spółkę. W tym celu PJP Makrum analizuje możliwości optymalnego wykorzystania aktywów przejętego podmiotu – poinformował Piotr Szczeblewski, prezes zarządu PJP Makrum S.A.

Po pierwszym kwartale Grupa sfinalizowała kolejną akwizycję, nabywając z początkiem kwietnia spółkę Inicjatywa Północno Zachodnia „PW” Sp. z o.o. IPZ to znany dystrybutor wózków widłowych, działający w branży prawie od 30 lat. Spółka posiada trzy oddziały na terenie kraju – główna siedziba mieści w Kołbaskowie koło Szczecina, a pozostałe dwie filie znajdują się w Chwaszczynie koło Gdańska oraz Olsztynie.

To transakcja w branży już nam znanej. Pozwoli na zwiększenie zakresu terytorialnego o 3 nowe lokalizacje oraz istotny wzrost sprzedaży w segmencie wyposażenia magazynu, a także poszerzenie oferowanego przez niego asortymentu. Wykorzystanie synergii IPZ oraz Promstahl, tj. istniejących kanałów sprzedażowych/zakupowych na rzecz wszystkich istniejących i nowych produktów, umożliwi wzrost znaczenia i rozpoznawalności naszej marki na rynku polskim – komentuje prezes Szczeblewski.