Zegarki Błonie w strukturach Grupy Kapitałowej IMMOBILE
Błonie Sp. z o.o, następca kultowej polskiej marki zegarków, stała się częścią Grupy Kapitałowej IMMOBILE S.A, dołączając do działającej w jej ramach spółki PBH S.A. - Błonie to rozpoznawalna i stabilna marka, która czerpie to, co najlepsze z polskiej tradycji zegarmistrzowskiej – mówi Sławomir Winiecki, wiceprezes zarządu Grupy Kapitałowej IMMOBILE S.A.
2023-04-19, 11:19

Skład osobowy pracowników spółki Błonie pozostanie niezmieniony, podobnie jak idea jej funkcjonowania i plany rozwoju. Działalność w strukturze konglomeratu ma być dla marki Błonie szansą na wykorzystanie polskiego kapitału do dalszej dynamizacji podejmowanych działań i osiągania postępów biznesowych.

- Od 2014 roku realizujemy własne projekty zegarków spójnych z DNA marki, czyli nawiązujących do pierwszych, cenionych i lubianych zegarków Błonie z lat 50. i 60. Nasze cele są jasno sprecyzowane i wytrwale do nich dążymy. Są nimi przede wszystkim dalszy rozwój i praca nad systematycznym zwiększaniem udziału komponentów krajowych przy realizacji projektów. Duży, wiarygodny i rodzimy inwestor kapitałowy, jakim jest GK IMMOBILE, pozwala nam dążyć do nich w poczuciu bezpieczeństwa i stabilności – mówi Michał Dunin, prezes spółki Błonie.

To kolejna marka, która w ostatnim czasie poszerzyła portfolio produktów marki Quiosque, której właścicielem jest spółka PBH S.A., odpowiedzialna za segment modowy w Grupie.  – Do naszych sklepów wprowadzamy właśnie wyjątkową biżuterię Marasimsim. Obecność produktów marki Błonie pozwoli natomiast już wkrótce zaproponować naszym klientom również zegarki – mówi Agnieszka Krzywańska, dyrektor zarządu PBH S.A.

Grupa Kapitałowa IMMOBILE S.A. notowana jest na Giełdzie Papierów Wartościowych od 2007 roku. Oprócz branży modowej, w swoim portfelu posiada spółki z takich branż jak przemysł, budownictwo, deweloping, hotelarstwo oraz automatyka i elektroenergetyka. Grupa stawia na model rozwoju przez akwizycje, skupiając się na strategicznym uzupełnianiu swego portfela tak, by tworzyć solidny konglomerat spółek, czerpiących z wzajemnych synergii.

- Błonie idealnie uzupełnia naszą strefę biznesową skupioną wokół mody. Zegarki tej marki stworzą doskonały zespół z innymi markami Grupy. Skorzystają również z dobrze funkcjonujących u nas synergii, między innymi wypracowanej w ciągu ostatnich lat sieci sprzedaży, zaplecza technologicznego, logistycznego i operacyjnego – zapewnia Sławomir Winiecki, wiceprezes zarządu Grupy Kapitałowej IMMOBILE S.A.

Więcej o transakcji przekazano w vodcaście omawiającym transakcję: https://youtu.be/i0Rz5zeKF_A